Hoera! Ik doe aan yoga! Ervaringen van een beginner

Ik was het zat. Geen zin meer. De fitnessclub en ik, we waren niet voor elkaar gemaakt. Wel wilde ik actief blijven. Soepeler en flexibeler mocht ook wel, want ik was nog steeds een stijve hark. Uiteindelijk nam ik de stap om, jawel, aan yoga te gaan doen en het bevalt me uitstekend. Laat ik wat van mijn ervaringen delen.

Met yoga is het heel eenvoudig. Je kunt er van alles van denken en vinden, maar totdat je daadwerkelijk de studio inloopt en plaatsneemt op je mat, weet je er simpelweg geen fluit van. Ik heb het hier dan puur over ermee aan de gang gaan, niet over vooroordelen, want die had ik niet. Yoga heb ik nooit ‘zweverig’ of ‘alternatief’ gevonden; mijn grootouders deden eraan, iedere ochtend voor het ontbijt – normaalste zaak van de wereld. Ik moest gewoon de stap zetten.

Eerste keer

Die eerste keer geeft de doorslag. Je ontdekt meteen dat yoga veel sportiever is dan je denkt, maar de rust die zich van je meester maakt is nog verrassender. De gestuurde ademhaling (“Ujjayi breath“) aan het begin van de les werkt niet alleen ontspannend, maar je vergeet letterlijk even al het gedoe van de dag. Stress van je werk, spanningen thuis, je agenda, het maakt allemaal niks meer uit. Je schudt het van je af en kunt in balans aan de bak met de trainer.

Doorgaans is er bij aanvang ruimte om aan te geven waar de focus in de les op komt te liggen. Soms is het prettig om wat meer te doen met de rug, de andere keer de schouders of nek. Je kunt alle kanten op en dat maakt elke sessie uniek.

Sportief

Het sportieve karakter van yoga is gelijk duidelijk als je uitdagende posities aanneemt. Als voorbeeld noem ik hier de “Neerkijkende Hond” (“Downward Facing Dog”, zoek ’em maar eens op), voor mij nog steeds een pittige houding waar je het behoorlijk warm van krijgt. Natuurlijk is er meer, zeker voor beginners (klik hier en zie die foto’s, dat vereist inspanning), maar duidelijk is dat yoga topsport is. Een absolute aanrader voor iedereen.

Het fotootje bij dit blog ben ik trouwens zelf terwijl ik de “Bakasana” (de “Crow Pose”) doe. Probeer ’em maar eens 🙂

De volgende keer wat meer over yoga, balans en ontspanning!


Contact

Pannendekkerstraat 30
4813KR  Breda
  06-81049752
 spiritualyogavixen@gmail.com

Social

Yoga Vixen

Yogaschool, klankschaalsessies, SUPschool  in Breda. Book nu een privésessie of groepsles.