Yoga Nidra is de ultieme vorm van ontspanning

Yoga is topsport. Je bent niet alleen actief met je lijf bezig, maar je blijft er soepel bij en je verbrandt calorieën. Yoga brengt ook balans in je leven, dat heb ik intussen wel geleerd. Zoek je daarnaast nog naar de ultieme vorm van ontspanning, dan is Yoga Nidra bij Yoga Vixen Breda een absolute aanrader.

Eerst een beetje geschiedenis. Yoga Nidra, in de 20ste eeuw bekend geworden dankzij Swami Satyananda, is een klassieke yogavariant waarbij het lichaam in een staat van totale ontspanning wordt gebracht. Tijdens de sessie luistert de deelnemer naar de instructies van de docent en wordt zo op systematische wijze via het bewustzijn door het lichaam geleid.

Geborgenheid

Uiteraard is het bovenstaande meer een definitie dan een beeld, maar de basis klopt. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat je bij Yoga Nidra om te beginnen gaat liggen op comfortabele dekens. Je krijgt vervolgens een klein kussen onder je hoofd en een bolster voor onder je benen en een extra deken om warm te blijven maakt het geheel compleet. De studio is goed verwarmd en zacht verlicht met kaarsen en er heerst een algehele sfeer van geborgenheid. De Yoga Nidra sessie kan beginnen.

Bijna in slaap

Je moet er vanuit gaan dat je jezelf in een situatie begeeft die je zou kunnen vergelijken met slapen gaan. Maar dát is níet de bedoeling van Yoga Nidra. Het gaat er juist om dat je misschien wel bijna in slaap valt, maar toch wakker blijft. Als je die mentale staat bereikt is de ontspanning die je ervaart bijna niet te beschrijven. Stress, spanning en zorgen verdwijnen even uit je wereldbeeld en je voelt de onrust wegzakken.

Meditatie

Yoga Nidra duurt ongeveer een uur en zou je zelfs kunnen zien als een begeleide vorm van meditatie. De docent gidst je als het ware op een trip door je lichaam en het gegeven dat je je daarop moet richten, zorgt ervoor de je je gedachten een keer niet op hol slaan. Het werkt perfect, temeer omdat ik er nog niet in ben geslaagd om echt op eigen kracht te mediteren en Yoga Nidra een geweldig alternatief blijkt te zijn.

Geluid, frequenties en vibraties

Tijdens een Yoga Nidra sessie is er ook alle tijd voor het gebruik van geluid. Frequenties en vibraties van klankschalen, stemvorken en tubular bells, ze komen allemaal langs en voegen een extra, diepgaandere laag van ontspanning toe. Als de docent tegen het einde van de sessie langzaam maar zeker naar het slot toe werkt, voel je je geweldig en ga je uiteindelijk als herboren naar huis.

Welzijn

Dat Yoga Nidra goed is voor je algehele gevoel van welzijn is iets dat je moet ondervinden. Ik wist niet wat ik kon verwachten toen ik ermee begon, maar nu is het vaste prik naast mijn reguliere yogalessen. Ik slaap er veel beter door, de drukte en stress van m’n werk kan ik veel makkelijker van me afzetten en de onrust van de dagelijkse gekte doet me veel minder. Probeer ook eens een Yoga Nidra sessie bij Yoga Vixen, precies zoals ik gedaan heb, en wie weet ben jij ook meteen verslingerd!

Yoga Nidra Breda, altijd in beweging bij Yoga Vixen Breda!


Contact

Pannendekkerstraat 30
4813KR  Breda
  06-81049752
 spiritualyogavixen@gmail.com

Social

Yoga Vixen

Yogaschool, klankschaalsessies, SUPschool  in Breda. Book nu een privésessie of groepsles.